Tuesday, August 18, 2009

AURAT SEORANG MUSLIMAH

Salam selasa....

Hari ni aku nak kongsi sedikit ilmu dengan pembaca2 blog ni... ilmu ni dah selalu kita dgr, tp kdg2 kita selalu alpa... so, sempena kehadiran Ramadhan yg mulia ini marilah sama2 kita perbetulakn diri kita bg mendekatkan diri kita dgn Allh s.w.t...mudah2an usaha kita sentiasa diberkati olehNya...


Menutup Aurat

Wanita diwajibkan menutup auratnya daripada terdedah kepada orang yg bukan mahramnya. Meskipun hari perkahwinan merupakan hari yg paling membahagiakan bagi seorang wanita, ini tidak bermakna mereka boleh sesuka hati menunjukkan auratnya.

Aurat dengan lelaki asing

Menurut pendapat ulama mazhab Syafi'i dan mazhab Hambali, aurat wanita dengan lelaki asing ialah seluruh tubuh badan termasuk muka dan tangan. Mereka memberikan hujah berdasarkan potongan dalam surah al-Nur ayat 31 yg bermaksud :

Maksudnya : Dan janganlah mereka menampakkan perhiasan mereka.


Ayat dalam surah al-Nur ini mengharamkan wanita menampakkan perhiasan sama ada yg asli seperti muka ataupun perhiasan buatan seperti gelang atau rantai.

Menurut ulama mazhab Maliki dan mazhab Hanafi, aurat wanita dengan lelaki asing atau ajnabi ialah keseluruhan badan kecuali kedua-dua tangan dari hujung jari hingga pergelangan tangan. Mereka memberikan hujah daripada potongan ayat 31dalam surah al-Nur :

Maksudnya: Dan janganlah mereka menampakkan perhiasan kecuali yang (biasa) nampak daripadanya.

Ayat ini megecualikan apa yg sepatutnya diperlihatkan atas sebab yg tertentu spt muka dan tapak tangan.


Aurat dengan mahram

Aurat wanita yg perlu ditutup drpd pandangan mahramnya ialah di antara pusat dan lutut. Aurat ini jg termasuk di kalangan wanita sesama Islam. Berdasarkan pendapat ulama mazhab Maliki, aurat wanita terhadap mahramnya yg lelaki ialah seluruh tubuhnya kecuali muka, leher,kepala,dua tangan termasuk telapak tangan dan betis.

Kelonggaran ini bertujuan menjaga hubungan kekeluargaan dan bg mengelakkan drpd berlakunya fitnah sesama keluarga. Bagi suami pula, dia dibolehkan untuk melihat seluruh tubuh isterinya.

Aurat dengan perempuan bukan Muslim

Terdapat perselisihan pendapat antara para ulama berkaitan batas aurat antara wanita Muslim dengan bukan Muslim. Imam al-Qurtubi berpendapat, wanita Muslim tidak boleh memperlihatkan anggota badannya kpd wanita bukan Muslim.

Manakala Imam Fakhrul Razi berpendapat wanita Islam sama dengan wanita Yahudi dan Nasrani. Jadi, mereka boleh melihat aurat wanita Muslim kecuali di antara pusat dan lutut.Artikel ini petikan dr buku Hadiah Buat Muslimah, karangan Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood dan Ida Ezyani Othman.

No comments:

Post a Comment